Concerten in Qatar door Carel Kraayenhof & Juan Pablo Dobal

van ambassade met ministers en YvetteMet twee gesponsorde KLM vliegtickets vlogen Carel en ik op 28 april naar Doha. Juan Pablo en Rimmert volgden ons met een vlucht van Qatar Airlines Wij reisden op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Doha, Yvette van Eechoud, om daar, in het National Theater, samen met de Nederlandse gemeenschap ‘Koningsdag’ te vieren op 29 april.
Meteen bij aankomst op het vliegveld is het duidelijk dat je in een totaal andere wereld bent terecht gekomen. Het is een land waar de geur van Musk je totaal inpalmt en betovert, waar de meeste mannen in een thob met gutra lopen, een wit gewaad met witte hoofddoek, en veel vrouwen in een niqaab, een zwart gewaad, waarbij de ogen nog te zien zijn.
Qatar is een land, dat wordt geleid door één familie, nl. de familie Al Thani, en waar de locale bevolking in de minderheid is (200.000 Qatari tegen 2 miljoen buitenlanders). De hitte in juni, juli en augustus is zo extreem hoog, dat het ons direct een raadsel was waarom de Fifa het voornemen heeft het WK voetbal daar in de zomer te laten plaatsvinden!!!
De meeste Qatari zijn soennitische moslims, alle andere inwoners zijn buitenlanders, die het meeste werk doen en die hun eigen religie en tradities hebben meegenomen.
In dit bijzondere land gingen wij een concert geven.
Dat vond plaats in het National Theater in Doha dat bij de ‘gewone’ Qatari niet heel bekend is maar wel alle faciliteiten heeft als van een theater in een middelgrote Nederlandse plaats. Helaas voor Rimmert was zijn geluidstafel helemaal links in de zaal opgesteld omdat in het midden van de zaal, waar hij normaal zit, de niet verplaatsbare zetel stond van de emir. Gelukkig heeft Rimmert wel voor hetere vuren gestaan en mixte hij het geluid weer prachtig. Voor Juan Pablo was het een feest om in de artiestenfoyer, die sterk op een bedoeïenentent leek, de Arabische koffie met vijf (!) klontjes suiker te drinken. Vreemde mensen die Argentijnen!
Er waren vanuit de Nederlandse gemeenschap 400 mensen naar het in oranje bloemen gehulde theater gekomen om de alcoholloze receptie bij te wonen en te luisteren naar ons concert. Naast veel CEO’s van Nederlandse bedrijven in Qatar ontving onze ambassadeur ook minister Mohamed Bin Saleh Al Sada, Minister voor Energie en Industrie en ambassadeur Ibrahim Fakhroo, hoofd Protocol van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De ambassadeur opende haar speech in het Arabisch gevolgd door een prachtige tekst in het Engels waarin uiteen werd gezet dat muziek mensen en culturen aan elkaar bindt.
Zodra de beide volksliederen hadden geklonken begon het concert van Juan Pablo en Carel. Een uur lang luisterde het publiek ademloos naar deze muzikanten om na afloop, na de toegift, nog met een klapper te komen: de presentatie van het lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’, gezongen door onze ambassadeur. Zie en luister hier: https://youtu.be/uCG74d329S4

De volgende dag was het aan Carel om een solo optreden te verzorgen in ‘Jazz at Lincoln Center Doha’ , in één van de torens van het befaamde St Regis Hotel. Deze Jazz Club, met het hoofdkantoor en de leiding in het Lincoln Center in New York, verzorgt elke avond een gratis toegankelijk concert.
De eigenaar van St Regis en de Jazz club is Omar Al Fardan die ook op deze avond aanwezig was. Dit optreden was zo succesvol dat Carel werd verzocht om aan het eind van dit jaar terug te komen als Artist in Residence voor misschien wel twee weken.

De volgende dag hebben wij een prachtig concert bijgewoond van het Qatar Philharmonic Orchestra. Na afloop hebben wij ook kennisgemaakt met Kurt Meister, artistiek leider van dit orkest. Wellicht is daar in Qatar in de toekomst Carel’s ‘Suite Compasion’ te beluisteren…….

Wordt vervolgd………..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord