recensie concert Kraayenhof Tango Ensemble op Bonaire

Bonaire kidsKraayenhof Tango Ensemble grote klasse!

Vrijdag 8 november was de grote San Bernardo Kerk in Bonaire een ware muziektempel. De Classical Music Boad Bonaire organiseerde een gedenkwaardig schoolconcert en een avondconcert.

In de ochtend genoten maar liefst 550 kinderen van een bijzonder schoolconcert.

Carel en enkele leerlingen van Violeta Rosario hadden de middag voor het concert enkele Antilliaanse liederen ingestudeerd. Het was een waar genoegen om te zien hoe Carel  er een prachtige eenheid van maakte. Daarbij voorzag hij de liederen Abo So en  Attardi en het volkslied van Bonaire van een prachtige begeleiding, die het waard is om vaker te gebruiken. Kennelijk is er tot in de avonduren nog gewerkt aan een arrangement voor het voltallige ensemble, want tijdens het schoolconcert werden de liederen door het volledige ensemble meegespeeld.

Het kinderen waren onder de indruk van de vele klankleuren van de tango. Carel gaf uitleg bij de muziek die ter plekke door Mevris Pijpers in het papiements werd vertaald.

Voor het avondconcert was de kerk met ca. 450 toehoorders uitverkocht. De kerk was nu een fraai aangeklede concertzaal met grote palmen. Een sublieme geluidstechniek en een videoscherm zorgde ervoor dat ook de achterste rijen volop konden genieten.

Daarbij viel de prachtige versterking van de concertvleugel op.

De  prachtige tango’s van  de Argentijnse componist Astor Piazzolla hebben allen een geheel eigen sfeer en roepen een sterke weemoed op. Menig traantje werd geplengd.

Herhaaldelijk klonk er een ovationeel applaus. Het ensemble was een voortreffelijke eenheid waardoor de dynamiek de wisselingen van tempo’s en solo-instrumenten in de tango wonderschoon uitkwamen. Alle leden zijn zonder meer topmusici. Vooral de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal viel op met zijn verfijnde en technisch hoogstaande spel. Bert Vos viel op door zijn gevoelige en virtuose spel. Maar één solist stal de harten van het publiek,Carel Kraayenhof. De wijze waarop hij de bandoneon bespeelt is niet voor niets wereldberoemd.  De gevoelige melodieën maar ook het prachtige akkoordenwerk in de solo’s lieten de bandoneon in al zijn  muzikale mogelijkheden horen.

Kraayenhof is zelf ook een begenadigd componist van tango’s. Zijn woongebied de Beemster was een bijzondere inspiratie voor een tango. De verovering van Zuid amerikaans goud op de Spaanse Armada in de Caribische zee,  maakte destijds de financiering van de drooglegging van de Beemsterpolder bij Amsterdam  mogelijk.

De klassieke Antilliaanse muziek werd ook eer  aangedaan met een vertolking van Sabrosita van Rufo Wever.

Het gezelschap moest nog een paar keer terugkomen voor het spelen van een toegift.

Dit moeten jullie vaker doen, was een veel gehoorde reactie na afloop.  Die opmerking  sloeg ook op het gebruik de San Bernardo kerk als concertzaal. Dus wie weet krijgt de vruchtbare samenwerking met het kerkbestuur nog een vervolg.

Op zaterdag 14 december is er het inmiddels traditionele December Holiday Concert. Dat  beloofd weer een interessant concert te worden.

Dank voor de inzet van velen, de sponsors, het Prins Berhard Cultuur Fonds Caribisch Gebied en de vele vrienden van de Classical Music Board Bonaire. Zonder deze inzet zijn deze concerten niet mogelijk. Wilt U de organisatie van concerten steunen,bezoek dan de website www. Classicalmusic.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord