Foto Hanneloes Boonstra

Pianist

Juan Pablo Dobal, pianist, componist, werd in 1964 geboren te Buenos Aires, Argentinië.

Vanaf zijn vijfde speelde hij piano op het gehoor, en op zijn negende begon hij aan zijn klassieke piano-opleiding. Hij volgde privé-les met Blanca Barquín en later met Antonio de Raco.

Vanaf zijn vijftiende jaar heeft hij regelmatig klassieke concerten gegeven. Op zijn zeventiende behaalde hij het diploma voor pianodocent en won hij de eerste prijs op het Conservatorio de Música de Buenos Aires Alberto Williams. Toen hij 22 was haalde hij ook zijn diploma voor muziekdocent op het Conservatorio Nacional de Música C. L. Buchardo.

Juan Pablo Dobal

Parallel aan zijn klassieke opleiding, is hij op het gebied van populaire en geïmproviseerde muziek (folklore, tango, jazz en Latijns-Amerikaans) altijd actief geweest. Op 23 jarige leeftijd kreeg Dobal een beurs voor twee jazzcursussen (Berklee College of Music uit Boston, en Seminario del Valle de las Leñas uit Mendoza). Verder heeft hij lessen gevolgd bij diverse leermeesters, zoals Laura Baade, Rodolfo Daluisio, Pedro Aguilar en Manolo Juárez.

Op zijn 25ste vestigde hij zich in Amsterdam. Hij zat in 1989 in het toenmalige kwartet Viento del Sur, waarin Carel Kraayenhof ook speelde. Sindsdien heeft hij als pianist en componist samengewerkt en cd’s opgenomen met verschillende artiesten zoals Lilian Vieira, Beatriz Aguiar, Amelita Baltar, Larissa Groeneveld, Esther Apituley, Nynke Laverman, Raymond van het Groenewoud, Stef Bos, Eric Vloeimans, Leonardo Amuedo, Jaime Rodríguez, Hernán Ruíz, Orlando Miño, Fernando Lameirinhas, Alfredo Marcucci, Fabián Russo, Ernesto Snajer, Gustavo Toker en het Aurelia Saxofoon Kwartet, bij verschillende projecten op Nederlandse en Europese podia, radio en televisie.

In 2008 heeft hij in Argentinië zijn solo cd Loco Corazón uitgebracht. Met zijn eigen theatervoorstellingen heeft hij door heel Nederland opgetreden. Sinds eind 2010 is hij de pianist van het tangoduo met bandoneonist Carel Kraayenhof, het Sexteto Canyengue en het Carel Kraayenhof Ensemble.

Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal

Juan Pablo Dobal op Spotify