Carel Kraayenhof y su Sexteto Canyengue

Traditie en vernieuwing

Als jonge musicus werd Carel Kraayenhof door de oude tango maestro’s naar Argentinië uitgenodigd om samen op te treden en inmiddels is Kraayenhof zélf de directe afstammeling geworden van Astor Piazzolla en Osvaldo Pugliese. 

Carel bereikt met zijn Sexteto Canyengue een persoonlijke, communicatieve manier van musiceren: ritmisch, melodisch én uitnodigend tot de dans. Eigen arrangementen en prachtige nieuwe composities bewijzen dat respect voor traditie en vernieuwing hand in hand kunnen gaan.

Astor Piazzolla nodigde Carel in 1987 persoonlijk uit om als bandoneonsolist op te treden in New York, in de tangomusical Tango Apasionado. Na zijn terugkomst in Nederland was Carel medeoprichter van Sexteto Canyengue, dat dit jaar haar 25-jarig jubileum viert. In 1990 maakte het sextet op uitnodiging van Osvaldo Pugliese een tournee in Buenos Aires samen met diens orkest. Naast vele standards van de orkesten van Troilo, D’Arienzo, Di Sarli en Canaro vormt het rijke repertoire van maestro Pugliese de basis van dit veelgeprezen ensemble. Sexteto Canyengue begeleidde de grote maestro’s van de tangodans, Antonio Todaro en Pepito Avellaneda & Suzuki en Gloria & Eduardo, en werkt samen met  vermaarde dansparen, zoals Esteban & Claudia en Rubén & Sabrina, met wie jarenlang wereldwijde tournees werden verzorgd. Ook is er sinds 1998 een intense samenwerking met het Nationale Ballet, waarmee het ballet ‘Vijf tangos’s’ in een choreografie van Han van Manen, met muziek van Astor Piazzolla wordt uitgevoerd.

Carel richtte samen met Leo Vervelde in 1993 de Vakgroep Argentijnse Tango aan de Afdeling Wereldmuziek van het Rotterdams Conservatorium op, met als eerste artistiek leider Osvaldo Pugliese, en steunde via benefietconcerten de muziekschool van Avelleneda (Buenos Aires), waar tango, folklore en jazz wordt onderwezen.

Carel Kraayenhof is hét tangofenomeen van Nederland sinds het huwelijk van de toekomstige koning en koningin Prins Willem Alexander en Prinses Maxima in 2002. Tijdens een prachtige vertolking van ‘Adiós Nonino’ van Astor Piazzolla zagen meer dan 55 miljoen mensen wereldwijd de ‘traan van Maxima’.  De CD ‘Street Tango’ werd in 2003 met de prestigieuze publieks-Edison onderscheiden. Het parlement van Argentinië reikte aan Carel in 2005, uit handen van dé tangodichter Horacio Ferrer, de hoogste culturele onderscheiding uit en in 2012 werd Carel benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Na zovele harten van oude en nieuwe tangogeneraties in Argentinië en Europa veroverd te hebben, blijken de spannende live optredens van het Sexteto Canyengue uiterst verslavend te zijn voor tangodansers…

Sexteto Canyengue zijn:

Carel Kraayenhof –             1e bandoneón, artistiek leider      Bert Vos –                  1e viool

Ville Hiltula –                        2e bandoneón                                Iefke Wang –             2e viool

Juan Pablo Dobal –            piano                                                 Jan Willem Troost – cello

Jaap Branderhorst-             contrabas

 

Sexteto Canyengue is huisorkest van:

Salón de tango De Plantage van Arjan & Marianne in Amsterdam