Edison World Oeuvreprijs 2018 voor Carel Kraayenhof

Op 6 juli aanstaande zal bandoneonist Carel Kraayenhof in het Rotterdamse jazzpodium LantarenVenster een Edison voor zijn gehele oeuvre in ontvangst nemen. De Edison Stichting kent hem de prijs toe voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.

Tijdens de uitreikingen van Edison Jazz/World 2018 – als onderdeel van North Sea Round Town, het fringe festival van North Sea Jazz – zal Kraayenhof samen met zijn Ensemble een aantal nummers uit zijn oeuvre ten gehore brengen.

Carel Kraayenhof – winnaar Edison World Oeuvreprijs 2018

Juryvoorzitter Imme Schade van Westrum: “Ver voor Carel Kraayenhof Nederlands beroemdste bandoneonist werd, had de wereld hem al ruimschoots ontdekt en erkend. Niemand minder dan de vader van de Nieuwe Tango – Astor Piazzolla – nodigde Carel Kraayenhof al in 1987 uit om naar New York te komen. Daar speelde de Nederlander op Broadway (in de musical “Tango Apasionado”) “samen” met zijn grote voorbeeld Astor Piazzolla. En niet veel later werd hij met zijn Sexteto Canyengue uitgenodigd door de andere grote tango maestro Osvaldo Pugliese, dit keer voor optredens in Buenos Aires. Daarna volgt letterlijk het wereldpodium met optredens in Europa, Rusland, Korea, Indonesië, Australië en China.

Carel Kraayenhof behoort in zijn vak tot de absolute wereldtop. Hij wordt onderscheiden door de Argentijnse overheid, hij draagt er aan bij dat de Tango wordt toegevoegd aan de  UNESCO’s Lists of Intangible Cultural Heritage en hij treedt op in Beijing in een uitverkochte ‘Great Hall of the People’.

In eigen land richt Carel samen met Leo Vervelde in 1993 de Vakgroep Argentijnse Tango op aan de afdeling Wereldmuziek van het Rotterdams Conservatorium, met als eerste artistiek leider maestro Osvaldo Pugliese. Het Rotterdams Conservatorium is daarmee de enige plek waar tangomuziek wordt onderwezen op conservatoriumniveau.

De grote Nederlandse doorbraak is in 2002 tijdens het koninklijk huwelijk. Carel Kraayenhof speelt Piazzolla’s in Argentinië zeer geliefde Adios Nonino. De beroemde ‘traan van Máxima’ trekt wereldwijd 55 miljoen televisie kijkers en iedereen kent ook hier Carel Kraayenhof. De cd met de huwelijksmuziek die volgt wordt maar liefst 3 keer Platina.De vaderlandse bandoneonist wordt gevraagd door de meest uit een lopende musici: van Herman van Veen tot Marco Borsato en André Hazes en van Ennio Morricone tot Yo-Yo Ma en Sting. En dan viert hij dit jaar in de Nederlandse theaters een jubileum: 30 jaar Carel Kraayenhof Ensemble. Het is niet alleen een jubileum, maar tevens het afscheid van dit unieke ensemble. Moge deze welverdiende Edison Oeuvreprijs World 2018 tevens een inspiratie zijn het internationaal befaamde Carel Kraayenhof Ensemble in stand te houden.”

Edison Jazz/World in Rotterdam Edison Jazz/World is ook dit jaar weer onderdeel van het fringe festival North Sea Round Town, dat in de periode van 23 juni t/m 15 juli met ruim 300 programma’s op meer dan 100 locaties het North Sea Jazz festival inluidt.

Het evenement heeft dit jaar als nieuwe huisvesting LantarenVenster. Met hét jazzpodium van Rotterdam en omstreken heeft Edison Jazz/World een mooie locatiepartner gevonden.

Op 6 juli zullen oeuvreprijswinnaars Carel Kraayenhof en de Braziliaanse jazzpianiste Eliane Elias hier hun Edison hoogstpersoonlijk in ontvangst komen nemen. Tijdens de uitreikingen zullen naast Kraayenhof ook andere winnaars hun muzikale opwachting maken. Elias zal een uur durend concert verzorgen samen met bassist Marc Johnson en drummer Tiago Michelin.

Kaarten hiervoor kosten 10 euro en zijn te verkrijgen via www.lantarenvenster.nl of op locatie aan de kassa. Nieuw is de unieke Edison Jazz/World jamsessie na afloop in de foyer, waarbij winnaars en Rotterdams jazztalent elkaar uitdagen op het podium. Dit na-programma is gratis toegankelijk.

Edison De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.