Geef om je Hersenen – Omroep Max & Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal

Geef om je Hersenen COmroep Max studio 1arel en Juan Pablo verlenen hun medewerking aan dit tv-programma
16 april op Ned. 1
21:25 – 22:50 uur

Info programma

In samenwerking met de Hersenstichting, zendt Omroep MAX op woensdag 16 april het programma Geef om je hersenen uit op Nederland 1. Een avondvullend programma, met indrukwekkende verhalen, bijzondere optredens en alles over de werking van ons brein. De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen en Marit van Bohemen.

Veel bekende en onbekende Nederlanders zullen aandacht vragen voor de noodzaak van hersenonderzoek. Allen met een persoonlijk verhaal. Zoals Hans Klok, Carel Kraayenhof, Gerdi Verbeet, Jan Mulder, Jan Pronk, Cornald Maas, Joris Linssen, Nout Wellink, Bart Chabot, Jan Smit, Paul Groot , Rob Trip en nog vele anderen.

Met onze hersenen kunnen we prachtige dingen bereiken in het leven. Met onze hersenen maken we dromen waar en kunnen we genieten van het leven. Onze hersenen bepalen wie we zijn en zorgen ervoor dat we kunnen lopen, praten en denken. Zo fascinerend, maar o zo kwetsbaar. Want als het misgaat in je hersenen, zijn de gevolgen rampzalig.

Cijfers:
De cijfers liegen er niet om; 1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een hersenaandoening en ieder jaar komen er 160.000 mensen bij.
Van het een op het andere moment verlies je jezelf, je karakter en je dromen. Dat is de keiharde realiteit voor een half miljoen mensen in Nederland. Iedereen kent helaas wel iemand die is getroffen door een hersenbloeding, lijdt aan dementie of hersenletsel heeft opgelopen door een ongeval. Het kan je zomaar overkomen, op ieder moment van de dag, jong en oud.

In de afgelopen 25 jaar is er veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziektes beter te herkennen en ook echt in de hersenen te kunnen kijken. Zo weten we nu dat hersengebieden met elkaar verbonden zijn en dat alle hersenziekten met elkaar gelinkt zijn. Een oplossing voor de ene aandoening, levert daarom ook resultaat op voor de ander. Met deze kennis liggen de doorbraken binnen handbereik. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er – mits er voldoende geld komt voor wetenschappelijk onderzoek – binnen 25 jaar een doorbraak is in het voorkomen en genezen van hersenziekten.

Geef om je hersenen
In het programma Geef om je hersenen willen wij het verschil maken voor al die mensen die te maken krijgen met een hersenaandoening. Dat doen we samen met tientallen bekende en onbekende Nederlanders, allen met een persoonlijk verhaal.

In de studio worden Charles en Marit bijgestaan door neuropsycholoog Erik Scherder, en kinderneuroloog Marjo van der Knaap.

Bart Chabot gaat als verslaggever op pad om te kijken waar het onderzoek in Nederland staat en waar de doorbraken binnen handbereik liggen. Welke veelbelovende onderzoekers kunnen het verschil gaan maken de komende jaren?

Patienten aan het woord
Er komen vele mensen aan het woord die uit eigen ervaring weten hoe ingrijpend de gevolgen zijn van een hersenziekte. Zoals bijvoorbeeld de 24 jarige Daan. Zijn jonge, onbezorgde leven verandert ingrijpend na een scooterongeluk. In een revalidatiecentrum knokt hij keihard voor zijn herstel. Of Marc , een sportieve man van 55 en vader van drie kinderen. Marc houdt van snelle auto’s en zijn grootste hobby is autorijden. Van het een op het andere moment wordt hij getroffen door twee herseninfarcten. De tegenstelling is groot: Marc wordt nu ieder dag met de rolstoeltaxi naar het revalidatiecentrum gebracht en hoopt te leren rijden in een scootmobiel.
Ook horen we het verhaal van Jennifer. De eerste tweeënhalf jaar van haar leven is Jennifer een meisje als ieder ander kind. Totdat ze problemen krijgt met haar motoriek. Het duurt jaren voordat duidelijk wordt dat Jennifer lijdt aan een progressieve wittestofziekte,, waardoor de besturing van haar hersenen niet meer werkt en ze steeds meer motorische vaardigheden verliest. Fietsen, lopen, schaatsen het is er allemaal niet meer bij. Jennifer is inmiddels 23 jaar. De grootste angst van haar ouders is dat Jennifer een gevangene wordt van haar eigen lichaam.
Aad is 53 jaar als zijn gedrag en karakter langzaam begint te veranderen. Hij krijgt te horen dat hij frontotemporale dementie heeft. Op meedogenloze wijze neemt de ziekte, in twee jaar tijd, alles van hem af.
Zijn vrouw, zijn kinderen en zijn vrijheid. De aftakeling is schrikbarend.
Aad verliest zijn normen en waarden. Hij kan de gewoonste dingen niet meer. Tanden poetsen, zichzelf wassen Aad weet niet meer hoe dat moet. Hij heeft dagelijks hulp nodig en is noodgedwongen opgenomen op een gesloten afdeling. Aad is veranderd van een grote, sterke vader in een klein kind.

Optredens
Tijdens het programma zullen er bijzondere optredens zijn van onder andere Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal, harpiste Lavinia Meijer en Gard du Nord, zangeres Do en Jim Bakkum, Paul Groot zingt het ontroerende nummer Het te late Einde van wijlen Maarten van Roozendaal en Jan Smit zingt een speciaal voor dit programma geschreven nummer.
Woensdag 16 april Geef om je Hersenen op Nederland 1.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord