Verslag reis naar Argentinië – Bandoneons voor Jujuy
Bandoneons voor Jujuy
Nadat Carel en ik eind 2012 de Nederlandse documentaire ‘El sonido del bandoneon’ van cineaste Jiska Rickels hadden gezien, besloten wij om geld in te zamelen om bandoneons te kopen en te brengen naar Jujuy, een van de armste provincies van Argentinië. Wij vonden het tijd om iets voor het land terug te doen na alles wat het ons gegeven had. Bovendien vinden wij het van essentieel belang dat de folkloremuziek (met bandoneon) uit het noorden van Argentinië zou blijven bestaan. Na 4 jaar sparen, een benefietconcert van Sexteto Canyengue, het ontvangen van een grote donatie van de tangodansschool ‘El Fuego’ in Engelen (Wolter en Nettie Kloppenburg), heel veel hulp en kleinere donaties van heel veel betrokkenen reisden wij afgelopen juli af naar San Salvador de Jujuy.
In het land van Maxima wonen kinderen die met honger naar bed gaan; in vergelijking met ons land is daar een enorm verschil tussen rijk en arm. Meisjes van 10 of 11 jaar raken zwanger en hebben soms op hun 20ste zelf al 3 kinderen. Onbeschermde seks veroorzaakt momenteel een explosieve stijging van het aantal HIV geïnfecteerden jonger dan 20 jaar…. De jonge moeders met grote gezinnen hebben soms pas dagen later door dat één van hun kinderen wordt vermist. Dit geeft pooiers de kans om kinderen te ontvoeren en te misbruiken voordat überhaupt naar ze wordt omgekeken.
Maar het land van Maxima is toch een mooi land? Een land rijk aan cultuur, prachtige natuur en fantastische mensen?
Ja dat klopt, en een van de prachtigste provincies in het noorden is Jujuy, die grenst aan Chili en Bolivia, en die geflankeerd wordt door het Andesgebergte. In deze provincie woont Daniel Vedia, in de hoofdstad San Salvador de Jujuy.
Hij is bandoneonist/componist en leraar met een missie, die wel eens van groot belang zou kunnen zijn voor de toekomst van Jujuy. Zijn levensdroom vertaalt hij in het project ‘Jujuy Luz’ (“Jujuy Licht’): Daniel geeft bandoneonles aan kinderen en jongvolwassenen, net als zijn leerling Fabricio Aramayo. Hij wil voorkomen dat de kennis van de folkloremuziek verloren gaat en daarom maakt hij de kinderen bewust van hun culturele identiteit. In zijn lessen brengt hij de kinderen discipline bij om te studeren; deze discipline zet zich vaak om in een passie voor muziek, waardoor de kinderen wegblijven van drugs en prostitutie. De muziekscholen worden weliswaar door de regering erkend, er zijn inmiddels wat instrumenten en ook leraren, maar deze laatsten hebben al zes maanden geen salaris ontvangen, zonder opgaaf van redenen. Dit is direct gevolg van het culturele wanbeleid van de nieuwe regering van president Macri. En dat terwijl deze leraren wel de steun en toeverlaat zijn van veel kinderen en hun ouders, die hopen dat hun kinderen niet op het slechte pad terechtkomen. Met financiële hulp van de ouders zijn deze leraren blijven lesgeven, maar het water staat ze aan de lippen. Als zij moeten stoppen zal de toekomst van de folkloremuziek maar ook van hun leerlingen onzeker zijn.
Via onze Stichting Clavel Rojo zijn er al een aantal bandoneons naar in Jujuy gebracht (7 stuks). Via bandoneonbouwer-stemmer Oscar Fischer (Buenos Aires) wordt er binnenkort nog een bandoneon naar Jujuy gestuurd
In oktober 2016 gaat bandoneonstemmer en -reparateur Tis Marang naar Jujuy om tien geïnteresseerden te leren hoe de bandoneons gerepareerd en onderhouden kunnen worden.
Een mogelijk zeer getalenteerde kandidaat om uiteindelijk stemmer en reparateur van bandoneons in Jujuy te worden is Fidel Hoyos. Dit is de man die in de documentaire ‘El sonido del bandoneon’ van kartonnen wijndozen bandoneons maakte.
Werkzaamheden door Carel en Thirza in het kader van het project ‘Bandoneons voor Jujuy’ in volgorde van de dagen:
*gesprek met Daniel Vedia over zijn werk en zijn visie op de toekomst..
*Naar Palpala om de bandoneon ( geschonken door tangodansdocent en voorzitter van Stichting Clavel Rojo Arjan Sikking) die wij hadden meegenomen naar de muziekschool te brengen; kennismaking met pers, burgemeester, jamsessie met de jonge muzikanten
*Naar Pumamarca, een optreden bijgewoond van het kinderorkest ‘Red Provincial de Orquestas Infantiles y Juveniles’ , 200 kinderen, afkomstig uit de plaatsen: Pumamarca, Palpala, Marmara, Tilcara en San Salvador. Algehele coördinatie (Director General) voor de provincie Jujuy: Javier Soria.
*In Pumamarca heeft Carel bandoneonles gegeven aan de leerlingen van Fabricio Jose Aramayo
*tv-interview voor Canal 7 met Jorge Reales over ons project
*krantinterview met Carel over ons project, verscheen in het dagblad Tribuno (het interview is wel verstuurd naar maar niet geplaatst in het Dagblad Pregón)
*radio-interview Tribuno met Miriam Wich, (Tribuno is krant en radio)
*Masterclass van 6 uur: bandoneonles voor 12 bandoneonisten uit San Salvador en omstreken, leerlingen van Daniel
*De muziekschool ‘E.S.M.’ (Escuela Superior de Musica de la Provincia de Jujuy) bezocht waar drie bandoneons staan van ons project. Deze bandoneons hebben wij nagekeken en vastgesteld wat er aan gerepareerd moet worden wanneer Tis Marang Jujuy bezoekt.
*Naar de universiteit ‘U.N.J.’ (Universidad Nacional de Jujuy) waar 3 bandoneons van het project staan en worden bespeeld (deze zijn geschonken door het Prins Claus Fonds). Nagekeken wat eraan gedaan moet worden als Tis naar Jujuy reist.
*Gesprek van Carel en Thirza met Oscar Fischer (bandoneonbouwer in Buenos Aires) over de nog 2 te leveren bandoneons en wat er de reden van is dat wij al een jaar niets van hem hadden vernomen.
*Gesprek in aanwezigheid van Daniel Vedia met Oscar Fischer over de twee nog te leveren bandoneons aan Jujuy. Goede afspraken hierover gemaakt.
*radio-interview over het project met Luis Tarantino, programma La 2x4FM Buenos Aires.
*radio-interview over het project met Tete Coustarot op Radio 10
*televisie-interview over het project op nationale Canal Crónica met Hugo Ferrer
*interview over ons project met Quique Figueroa voor Radio Trelew Noticias FM 96.9 van Patagonia
*Gesprek met Julián Peralta (componist/pianist) over een soortgelijk project dat hij doet in Santa Cruz in het zuiden van Argentinië.
*Gesprek gehad met twee Argentijnse documentairemakers uit Buenos Aires, Carlos Cambariere en Marina, over het op beeld vastleggen van dit project.
Diverse werkzaamheden:
*In Rosario ontmoeting gehad met gitarist/componist Marcelo Coronel (Argentijnse Folklore)
Buenos Aires:
*Ontmoeting met de weduwe van Osvaldo Pugliese, Doña Lidia Pugliese
*Op uitnodiging bezoek aan tangoshow ‘Romper el piso’ in Theater Maipo met danspaar Alejandro Aquino (1e danser bij het orkest van Osvaldo Pugliese)en Nathalia Hills
*Bezoek aan Roberto Alvarez, bandoneonist bij Osvaldo Pugliese en artistiek leider van Color Tango.
*Bezoek concert in Club Vinilo (Gorriti 3780, BA) , van het tango-ensemble Astillero
*Bezoek repetitie van tango-orkest Orquesta Típica Fernández Fierro in hun eigen club CAFF (Club Atletico Fernández Fierro), Sanchez de Bustamante 772,BA.
*Bezoek tangoshow ‘Rojo Tango’ in Hotel ‘Faena’ waarvan de zoon van Osvaldo Rugierro , Daniel Ruggiero, muzikaal en artistiek leider is.
Conclusie:
*Er zijn van ons project 8 bandoneons in Argentinië waarvan er 1 nog door Oscar Fischer gestuurd moet worden naar Daniel Vedia. (5 waren al aanwezig, 1 hebben wij gebracht, 1 heeft Daniel Vedia van Oscar Fischer meegekregen naar Jujuy).
*Het is een groot probleem dat de muziekleraren al 6 maanden geen salaris hebben ontvangen….hoe lang kunnen zij nog lesgeven?
*De bandoneons worden door Daniel Vedia goed ingezet en gebruikt voor de jeugd.
*de mensen in Jujuy zijn enorm dankbaar en gelukkig met onze gift. Carel en Thirza hebben een plakkaat als aandenken ontvangen.
*de muziekscholen hebben sociaal een veel grotere betekenis voor de maatschappij dan wij ons hebben kunnen voorstellen.
*ons bezoek heeft veel impact gehad: zowel de pers in Jujuy als Buenos Aires heeft eindelijk aandacht gegeven aan ons project;
bij ons vertrek vertelde Daniel Vedia ons dat de gemeente van San Salvador uit dank voor zijn inzet hem een cultuurprijs heeft
toegekend. Hoewel hier geen geldprijs aan is verbonden, is dit toch een belangrijke erkenning die misschien leidt tot een grotere
bewustwording aan de kant van het Ministerie van Cultuur van Jujuy. Onze hoop is dat ze belangrijke initiatieven, zoals die van Daniel
en ons, daadwerkelijk gaan ondersteunen.
Toekomst
Carel en ik zouden het liefst willen doorgaan met bandoneons sturen naar Jujuy en de muziekleraren ondersteunen met hulp vanuit Nederland. Hoe gaan wij dat doen en wie kunnen wij ervoor benaderen om dit zo professioneel mogelijk aan te pakken?
d.d. 30.8.16 T Lourens
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!