AD- Kaf & Koren

Tekst: Onno Lakeman

Carel Kraayenhof:

‘Kleine kinderen die musiceren ontroeren me’

Wekelijks worden we bedolven onder de nieuwe films, boeken, muziek, festivals, dvd’s en games. Tijd om het kaf van het koren te scheiden. Met deze week: Carel Kraayenhof, de bandoneonist, bekend van het huwelijk van Willem Alexander en Máxima, die zijn 30-jarig jubileum viert met de onlangs verschenen CD 30! Passionate Tango Years en een tournee langs de Nederlandse theaters, kan 100.000 keer geamuseerd naar Fawlty Towers kijken.

Je laatst gelezen boek:
Origin van Dan Brown, over het eeuwige conflict tussen wetenschap en religie. In dit geval wil de hoofdpersoon bewijzen dat de wetenschap het antwoord heeft op het ontstaan van de wereld en de mensheid. Hij voelt zich gekwetst doordat eeuwenlang wetenschappers op de brandstapel zijn beland of op een andere manier ter dood zijn veroordeeld omdat ze religieuze wetten zouden hebben overtreden. Ze zouden God hebben beledigd door te zeggen dat niet God de wereld heeft geschapen, maar de wereld op een andere manier is ontstaan. Dat vind ik een waanzinnig interessant onderwerp: religieuze mensen die wetenschappers beschuldigen dat ze beledigend zijn en anderzijds wetenschappers die de religie verwijten dat ze mensen een rad voor de ogen draaien, omdat ze de feiten niet willen laten zien.”

Boven mijn bed in mijn tienerkamer hing een poster van:
“Geen poster, maar er stond wel altijd heel prominent een LP hoes van Randy Newman. Daar ben ik vanaf mijn twaalfde al ontzettende fan van. Ik wisselde zijn LP Sail Away af met Randy Newman Live. Als componist vind ik hem geniaal. En ook zijn teksten over het leven voorzien van een flinke dosis sarcasme zijn briljant. Ik heb hem later ook ontmoet, dat was geweldig. Volgend jaar doe ik tijdens mijn nieuwe theatertour ook een aantal liedjes van hem!”

Raak altijd ontroerd door:
“Musicerende kleine kinderen. Hoe ze ieder op hun eigen manier, heel pril en puur, een band met het instrument aangaan. Geweldig om hun verwondering te zien. Het maakt me niet eens uit wat voor instrument, het emotioneert me gewoon.”

Geheimtip:
“De Wëreldbänd. Hun programma Släpstick is muziektheater van het allerhoogste niveau, echt geniaal. En wát een multi-instrumentalisten hebben ze in huis, fantastisch!”

Klassieker:
“De film Spartacus van Stanley Kubrick, het geweldige verhaal over de slaaf die opgeleid is tot gladiator en vervolgens samen met zijn mede gladiatoren een opstand is begonnen. Waarbij hij zo ongeveer elke slaaf in Italië opriep om zich aan te sluiten. Jarenlang hebben ze allerlei legers verslagen. Dit verhaal is eigenlijk alleen mondeling overgeleverd, maar het fascineert me mijn hele leven al…”

Eerste single/album:
Peter en de Wolf van Sergei Prokofiev en op de andere kant stond Le Carnaval Des Animaux van Camille Saint-Saëns. Echt geweldige muziek. Volgens mij heb ik die lp van mijn ouders gekregen toen ik niet meer in mijn broek plaste, haha! Ik heb ‘m helemaal grijs gedraaid!”

Mooiste gebouw:
“Het Sydney Opera House in Australië. Het ligt zo mooi op een uitloper naar het water toe. Ik heb er ooit mogen spelen en koester de herinnering.”

Guilty pleasure:
“Voor de honderdduizendste keer naar Fawlty Towers met John Cleese kijken en dan toch steeds weer dubbel liggen van het lachen. Ik ontdek er steeds weer nieuwe dingen in. Tegen de Argentijnse pianist met wie ik werk en mij wordt vaak gezegd: ‘Jullie zijn net Basil & Manuel uit Fawlty Towers!’ Een groot compliment!”

Favo restaurant:
“Ik woon in Noord-Beemster en niet ver van mij in Midden Beemster staat het restaurant ‘Alles met Liefde.’ De naam zegt het al! Ze gebruiken allemaal streekproducten uit de Beemster. Eigenlijk vind ik daar alles wat ze serveren lekker.”

Wie/wat mag met pek en veren het land uit:
“Mensen die geen empathie voelen en die dus niet geïnteresseerd zijn in een collectieve droom, maar alleen in hun ego droom. Zoals alle bankdirecteuren met hun woekerbonussen. Die mogen van mij zo op het vliegtuig worden gezet.”

Favoriete uitgaansstek in Nederland:
“Als ik in Amsterdam ben, ga ik graag naar Latei, op de hoek van de Zeedijk en de Nieuwmarkt. Ze hebben allerlei oude jaren 50 spullen aan de muur hangen die je ook kunt kopen. Er komen daar vaak instrument-reparateurs en -bouwers langs waar ik graag een praatje mee maak. De sfeer die er hangt is bijzonder en je kunt er nog hele lekkere dingen krijgen ook.”

Graag een standbeeld voor:
“De Mexicaan Pedro Reyes. Vanuit zijn project Armas convertidas en instrumentos muzicales maakt hij letterlijk van wapens muziekinstrumenten. Hij woont in Chihuahua waar een hevige drugsoorlog woedt. Er worden om de haverklap mensen doodgeschoten. Dat heeft tot gevolg dat mensen zich steeds vaker terugtrekken in hun huizen, omdat ze niet meer durven deelnemen aan het gevaarlijke publieke leven. Hij wil de wapens van destructie ombouwen tot een voorwerp wat juist tot vrede en saamhorigheid leidt. Van geweerlopen maakt hij bijvoorbeeld fluiten, van revolvers gitaren. Je kan hem op YouTube vinden!”

(verschenen in het AD op 19 april 2018)