Staatsbezoek President Macri aan Nederland

Gisteravond, 27 maart, waren Thirza en ik uitgenodigd door Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, om aanwezig te zijn bij het staatsbanket in het Paleis op de Dam in Amsterdam, ter ere van het staatsbezoek van de Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw aan Nederland. op locatie

Onderstaande tekst en foto’s komen van het blog: Royalblog.nl
Willem-Alexander zegt ‘nunca más’ in tafelrede bij staatsbezoek uit Argentinië
Op de klok werd maandagavond niet echt gelet bij het staatsbanket dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het Koninklijk Paleis in Amsterdam aanboden aan president Mauricio Macri en Juliana Awada. In het persprogramma stond dat het diner om 20.15 uur zou beginnen, maar in het aantekeningenboekje staat 20.40 uur als tijdstip van binnenkomst van ‘The King and Queen’ met hun Argentijnse gasten.

1 tafels

De Burgerzaal schitterende en de vijfduizend (!) tulpen in de tafelstukken gaven de zaal een exotische, warme en misschien wel Latijns-Amerikaanse sfeer. Het zah er werkelijk fantastisch uit; de verslaggever zal nooit meer op dezelfde manier naar een bosje tulpen kijken. De tafels waren rijkelijk bedekt met wat de Koninklijke Verzamelingen in de kelders en kluizen heeft staan – de genodigden zullen hun ogen hebben uitgekeken.

2 glazen

Koningin Máxima deed de harten van de juwelenliefhebbers sneller kloppen door een parure te dragen die volgens de kenners sinds de jaren zeventig niet meer uit de kluis was gekomen en waarvan de edelstenen tot de oudste uit het koninklijk bezit behoren. De koningin herdroeg een jurk van Jan Taminiau, een jurk die ze eerder droeg bij het huwelijk van haar broer Juan.

Koning Willem-Alexander hield een zeer goede toespraak. Hij ging heikele onderwerpen als de Argentijnse dictatuur en de jaren van economische crisis niet uit de weg – al zullen de tegenstanders van Mauricio Macri met name op dat laatste een andere kijk op de geschiedenis hebben – maar deelde ook zeer persoonlijke observaties.

President Macri dankte met name voor de warme ontvangst, en hoopte op verdere versterking van de relaties die mede dankzij de Argentijnse roots van de koningin al sterk zijn.

Citaten uit de tafeltoespraak van de koning:

,,Nooit eerder bracht een president van Argentinië een staatsbezoek aan Nederland. U heeft de uitnodiging uit 2006 gehonoreerd en dat verheugt ons! Dit bezoek geeft U de gelegenheid een persoonlijke indruk te krijgen van ons land. Ik prijs me gelukkig Uw land al redelijk goed te kennen. Woorden schieten tekort om de veelzijdige rijkdom van Argentinië te beschrijven. Alle klimaten, alle landschappen en vele culturen komen in Uw land samen.”

,,Ik ben gaan houden van de Argentijnse gastvrijheid. Van de asado, waarbij ik graag achter de parrilla plaatsneem. Van de creativiteit en het improvisatietalent waarover veel Argentijnen beschikken, waardoor zij ook in moeilijke tijden de kracht vinden om dóór te gaan. Argentinië is een temperamentvol land. Een land dat mij bovendien het mooist mogelijke geschenk gaf; mijn vrouw, onze Nederlandse Koningin. Via haar heeft Nederland Argentinië beter leren kennen en zijn cultuur nog meer leren waarderen.

,,Zovelen voelen nog dagelijks de littekens die zijn ontstaan in tijden van dictatuur en terreur. In Uw land is die bittere tijd nog niet zo lang voorbij. Slechts één generatie terug werden duizenden het slachtoffer van vervolging en geweld en werden mensenrechten met voeten getreden. De les van deze grimmige jaren was duidelijk: nunca más. Erkenning en verwerking van het verleden zijn noodzakelijk om samen verder te komen. Iedereen die zich hiervoor inzet verdient groot respect.”

,,Rust is Uw land niet gegund geweest in de afgelopen decennia. Een aantal keren werd Argentinië getroffen door zware economische stormen die het uiterste hebben geëist van de bevolking. De Argentijnen verloren de moed niet in deze turbulente jaren! Het vraagt offers en inspanning van velen om de weg omhoog te vinden.”

,,Meneer de President, U weet hoe moeilijk die weg is en hoeveel geduld en standvastigheid er nodig zijn. U wilt de economie een steviger fundament geven met het oog op de toekomst. Uw binnenlandse inspanningen zijn nauw verbonden met Uw visie op het buitenland. U heeft Uw land teruggeleid naar het hart van de internationale gemeenschap. Nederland verwelkomt de rentree van een zelfbewust Argentinië op het wereldtoneel.

,,Als U ons platteland doorkruist, kijkt U dan vooral naar buiten. De koeien die U ziet lopen, lijken als twee druppels water op het ras dat bij U de pampa’s begraast en dat oorspronkelijk hier vandaan komt: de Holando-Argentino. Sterk gebouwd, superproductief en thuis in elk klimaat! Me dunkt, een beter symbool van ons samenwerkingspotentieel is er niet.”

© RB Hans Jacobs bovenstaande tekst komt van de website: Royalblog.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord