Madiba – Carel Kraayenhof- Bevrijdingsdag 2015

Ter gelegenheid van onze theatervoorstelling ‘Liberación’ op Bevrijdingsdag 5 mei in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, heeft Carel Kraayenhof een nieuwe compositie geschreven, die hij met het Carel Kraayenhof Ensemble zal presenteren tijdens de bevrijdingsmaaltijd, voorafgaand aan ‘Liberación’.

Toen Kraayenhof gevraagd werd een nieuw stuk te schrijven voor deze gelegenheid, dacht hij onmiddellijk aan een hommage aan één van de grootste voorvechters van de vrijheid, Nelson Mandela: tijdens zijn lange leven wist hij vriend en vijand voor zich te winnen in zijn voortdurende gevecht voor vrijheid en gelijke rechten voor iedereen: als advocaat, als leider van het ANC, vanuit de gevangenis, en tenslotte als president
van het nieuwe Zuid Afrika. Zijn vastberadenheid, zijn geduld en optimisme zijn een bron van inspiratie geworden voor de hele mensheid.

Nelson Mandela

Kraayenhofs nieuwe stuk ademt vrolijkheid, zoals de onweerstaanbare lach van Madiba, zoals zijn vrienden hem noemden, en die de titel is van mijn compositie: het lijkt op een video waarin hij eerst kalm en bewogen de mensen toespreekt, waarna hij begint te dansen en feesten.
Bandoneón en strijkers vormen een Zuid Afrikaans koor, waarna piano en bas een aanstekelijk ritme inzetten, waarbij de pianist soms de kora lijkt te willen bespelen.
Aan het eind van het stuk keert de rust terug, als een koorzang rond een kampvuur in de nacht.

We kijken met veel plezier vooruit naar 5 mei, om met jullie de vrijheid te vieren!

Carel Kraayenhof – Thirza Lourens en team

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord