Voordekunst.nl donateurs Liberación – composities

De laatste composities voor de donateurs van de theatershow ‘Liberación’ zijn door Carel Kraayenhof geschreven. Een klein jaar geleden riepen wij al onze vrienden op om geld te doneren om onze theatervoorstelling LIBERACION te kunnen maken. Er waren donaties mogelijk van €25 tot €1.500 en tegenover elke donatie zou een tegenprestatie staan. Voor een donatie van €1.500 zou Carel Kraayenhof een compositie schrijven. Vele tientallen mensen hebben gedoneerd en samen meer dan €10.000 bijeengebracht. Vijf personen doneerden €1.500. Voor hen heeft Carel composities geschreven. Twee van deze composities staan al op de laatste CD, ‘So long, Island’ en
‘So many partings’.

De laatste drie composities zijn nu ook af en zullen worden gepresenteerd op 3 mei tijdens de tango-salon van Sexteto Canyengue in Amsterdam bij Arjan en Marianne.

De drie gloednieuwe composities zijn:
Mas Mugre (Meer modder)
De tango, zo zegt men in Buenos Aires, komt uit de modder. Hij borrelt op uit het slijk, zoals de tekst in de bekende tango ‘Ultima Curda’ dat ook zegt. De huidige generatie tangomuzikanten put de inspiratie niet zozeer uit de richting die Astor Piazzolla is opgegaan, maar zij baseren zich meer op de stijl van Osvaldo Pugliese, die gekenmerkt wordt door het krachtige stuwende ritme, veroorzaakt door piano, contrabas en bandoneons. Dat ritme wordt Yumba genoemd. Yumba vindt men nog steeds terug in de nieuwe stijl van de jonge tangospelers in Buenos Aires.

Da me polenta (Geef mij pit) Polenta is eigenlijk meel, maar als men in Buenos Aires zegt ‘Geef me polenta’, dan betekent dat: ‘Geef me energie’, ‘Geef me pit’. Dus ‘tocar con polenta’, ‘spelen met pit, met energie’ is een echte standaardkreet. Die hoort bij de tango.

Opera 79 Deze compositie heeft Carel Kraayenhof geschreven voor zijn vrienden Arjan Sikking en Marianne van Berlo. Het is een Milonga, maar eigenlijk een beetje Habanera-achtig. De titel suggereert dat Carel al 78 opera’s heeft geschreven maar dat heeft er niets mee te maken. Opera 79 is simpelweg het huisadres van Arjan en Marianne.

Meer info 3 mei: www.tangoalma.nl

Voordekunst

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord