Stichting Clavel Rojo

Bandoneons voor Jujuy

Helpt u mee om Argentijnse schoolkinderen bandoneon te kunnen laten spelen?

Tijdens de concerten van Hotel Victoria vertelde Carel zijn verhaal over onze inzet om bandoneons op te kopen voor Jujuy. Dit doen wij samen met de Stichting Clavel Rojo.

De Stichting Clavel Rojo is opgericht in 1992 en heeft als het bevorderen en verbreden van de Zuid Amerikaanse Tango. Het streven is dat elke muziekschool in deze regio een bandoneon heeft om hun eigen cultuur en tradities in stand te kunnen houden. Zie ook het reisverslag van: https://www.carelkraayenhof.nl/carel-kraayenhof/verslag-reis-naar-argentinie-bandoneons-jujuy/

Carel en Thirza zijn sinds 2013 actief met geld inzamelen om bandoneons op te kunnen kopen, daarna te laten opknappen en deze vervolgens naar Jujuy, Noord-Argentinië, te brengen. Om deze droom waar te blijven maken, heeft de stichting constant financiering nodig.

U steun is dus enorm welkom. Alle bedragen en verschillende acties zijn welkom.

De naam ‘Clavel Rojo’ (rode anjer) heeft te maken met pianist componist en de godfather van ‘Sexteto Canyengue’, Don Osvaldo Pugliese (1905-1995). Pugliese belandde regelmatig door zijn openlijke belijdenis van het communistische gedachtegoed tijdens de militaire regimes in Argentinië in de gevangenis. Zijn aanhangers en muzikanten zeiden dan: ‘De tango zit gevangen’ en zij legden dan een rode anjer op de toetsen van de piano.

Jujuy, Argentinië

Jujuy is een van de 23 provincies van Argentinië, gelegen in het uiterste noordwesten van het land. De provincie grenst in het noorden aan Bolivia, in het westen aan Chili en wordt verder omringd door de provincie Salta. De provinciale hoofdstad is San Salvador de Jujuy.
[Bron: Wikipedia]

Televisie

In januari 2020 zendt RTL4 het reisprogramma De Bauers in Argentinië uit. Frans en Mariska trekken in acht afleveringen door Argentinië. Ze gaan van start bij Carel in Middenbeemster om alvast in de sfeer te komen van het land en de tango. Tegelijk nemen ze een bandoneon namens de stichting mee naar Jujuy om te overhandigen aan Daniel Vedia, bandoneonist/componist en leraar.

Bekijk hieronder twee fragmenten.

Word donateur van deze bijzondere stichting...

Stichting Clavel Rojo

Bankrekening: NL34ABNA0586186662
Graag bij uw donatie vermelden: Jujuy

Bestuur

Stichting Clavel Rojo
Aronskelkweg 52 D
2555 GL Den Haag

Contact: frenknitzsche@ziggo.nl

Directeur: Thirza Lourens
Voorzitter: Arjan Sikking
Penningmeester: Frenk Nitzsche
Secretaris: Reindert van Oort
Lid: Felix Hentenaar

KvK 41211616
BTW 812985667B01

‘Nadat Carel en ik eind 2012 de Nederlandse documentaire ‘El sonído del bandonéon’ van cineaste Jiska Rickels hadden gezien, besloten wij om geld in te zamelen om bandoneons te kopen en te brengen naar Jujuy, een van de armste provincies van Argentinië. Wij vonden het tijd om iets voor het land terug te doen na alles wat het ons gegeven had.’

–Thirza Lourens