Concerttip Dino Saluzzi 26 oktober in Bimhuis Amsterdam

Wij willen u laten weten dat de bandoneonist Dino Saluzzi op 26 oktober een concert geeft in het Bimhuis in Amsterdam en op 11 november in de Lantaren/Venster in Rotterdam. Wij zijn er zeker bij in Amsterdam.

Met El valle de la infancia keert de inmiddels 81-jarige Argentijnse bandoneonist-componist-arrangeur Dino Saluzzi terug naar zijn geboortestreek in het Noord-Westen van Argentinië. Samen met musici uit zijn familie verkent Saluzzi een breed palet aan traditionele ritmes en (dans)melodieën, van de zamba tot aan een carnavelito of chacarera. Maar ook de muziek van Buenos Aires ontbreekt niet. In Saluzzi’s verfijnde en gelaagde tango-vertolkingen is het kloppende hart van hun oorsprong, de milonga, diep voelbaar.
Dino Saluzzi ontving voor El valle de la infancia in 2014 de Edison World. Met ‘virtuoos samenspel’ raakt deze cd volgens de Edison-jury “niet alleen de kern van volksmuziek, maar ook de essentie van Saluzzi’s eigen omvangrijke oeuvre”.

Dino Saluzzi was nog maar zeven jaar oud toen zijn vader, de componist en multi-instrumentalist Cayetano Saluzzi, hem verschillende instrumenten leerde spelen. De bandoneon werd al snel favoriet en op zijn veertiende beheerste hij het instrument al voldoende om zijn eigen band, Trio Carnaval, te leiden. Min of meer in de schaduw van Ástor Piazzolla werkte hij aan een oeuvre dat minstens even indrukwekkend is als dat van die andere Argentijnse grootmeester. Saluzzi hield zich verre van Piazzolla’s ‘tango nuevo’ en benadrukt in interviews steeds weer dat hij geen intellectuele kunstmuziek maakt, maar muziek die een zo breed mogelijk scala aan emoties probeert te bestrijken.
Saluzzi’s muziek bestaat uit een complexe, maar altijd toegankelijk klinkende mix van tango, jazz en volksmuziek, met sporen van klassiek. Hij speelde met befaamde jazzmusici als Gato Barbieri, Charlie Haden, Charlie Mariano en Al DiMeola. In 2010 bracht hij met zijn trio samen met The Metropole Strings een prachtig en inmiddels veelgeprezen album uit getiteld El Encuentro, het debuut van het Metropole en Jules Buckley op het ECM-label.

Dino Saluzzi is niet voor één gat te vangen. Zo bracht ECM Records vorig jaar de cd Imágenes uit, met composities voor piano. Dino’s stijl is volstrekt uniek en wijkt ook af van die van Piazzolla omdat hij uit Campo Santo komt, een geïsoleerd dorp in het noorden van Argentinië. Toen zijn vader hem een bandoneon in de hand stopte zal de boodschap hebben geluid “Begin maar met tango spelen, en vergeet daarbij niet de invloed van de indianen uit onze streek en de indruk die het overweldigende natuurschoon op ons allemaal heeft, in jouw muziek te verwerken.” (Jazzenzo.nl)
Een unieke kans om de inmiddels 81-jarige legende nog eens in Nederland op het podium te zien!
Bezetting:
Dino Saluzzi – bandoneón
José María Saluzzi – gitaar
Félix ‘Cuchara’ Saluzzi – tenorsax/klarinet
Matías Saluzzi – bas
U.T. Gandhi – drums, percussie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord