Astor Piazzolla - The Year of the Shark

Carel Kraayenhof speelt op IDFA

Zondag 18 november speelt Carel Kraayenhof met pianist Juan Pablo Dobal en violist Bert Vos 15 minuten voorafgaande aan de IDFA-documentaire ‘Piazzolla, the Years of the Shark’.

Piazzolla, the Years of the Shark

Regie: Daniel Rosenfeld   Tijdsduur 92 min
Aanvang: 21.00u
Locatie Theater Carre – Amsterdam (IDFA in Carré)

 

Intiem portret van de Argentijnse bandoneonist en componist Astor Piazzolla, de beroemde vernieuwer van de tango

De Argentijnse bandoneonist en componist Astor Piazzolla (1921-1992) was de grote vernieuwer van de tango. Met zijn door jazz en klassieke muziek geïnspireerde tango nuevo was hij in eigen land evenwel een controversieel figuur – traditie en revolutie gaan immers slecht samen.

De kleine Astor kreeg op zijn negende een bandoneon van zijn vader. Twintig jaar later liep hij tegen de grenzen van de tango op. Zoekend naar zijn eigen stijl ging hij begin jaren vijftig pianocompositie studeren in Parijs. Daar besefte hij dat hij ondanks alles een tanguero is. Een veelzijdige carrière volgde, vooral in Europa en de Verenigde Staten.

Voor deze documentaire put zoon Daniel uit de privécollectie. Unieke beelden van talloze optredens en intieme familiefilmpjes, aangevuld met archiefmateriaal, schetsen een levendig portret van Piazzolla: zelfverzekerd, eigengereid, gepassioneerd en een virtuoso pur sang. Daniel levert in voice-over commentaar op de ingewikkelde relatie met zijn vader. De tapes met urenlange gesprekken tussen Astor en zijn dochter Diana geven een bijzonder inkijkje in de gedachtewereld van een muzikaal genie.