Astor Piazzolla 100!

1921 — 2021

11 Maart 2021 is een bijzondere dag: het is precies honderd jaar geleden dat de grote bandoneonist en componist Astor Piazzolla is geboren in Mar del Plata, vijfhonderd kilometer ten zuiden van Buenos Aires.  

Op 1 september begin ik samen met pianist Juan Pablo Dobal, violist Bert Vos en bassist Jaap Branderhorst met onze theatertournee 100 Jaar Piazzolla, een ode aan de maestro.

Bekijk de speellijst

Met de theatervoorstelling 100 jaar Piazzolla eren de musici van het Carel Kraayenhof Quartet hun muzikale idool Astor Piazzolla, ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar.

Deze week is er veel media-aandacht voor het Piazzollajaar: gisteren stond er een interview in de Volkskrant met collega Leo Vervelde en mij, vandaag volgt een artikel in NRC, alsmede een live stream van de Empty Concertgebouw Sessions.  Daarin brengen Juan Pablo en ik een muzikale hommage aan Piazzolla, voorafgegaan door een kort interview door Floris Kortie, bekend van Podium Witteman.

Nieuwe cd

In deze periode ben ik druk bezig met het arrangeren van Piazzolla’s muziek voor een nieuwe cd van violist Rudens Turku, met zeven orkestrale tango’s en milonga’s, en een aantal ensemblestukken, waarvan twee met zang.

Het orkestrale gedeelte hebben we al opgenomen in Heilbronn met het Würtemberger Kammer Orchester, hetzelfde orkest waarmee ik in februari vorig jaar in het Concertgebouw optrad, vlak vóór de eerste corona-uitbraak. Begin april zal ik in Zwitserland of Duitsland het overige repertoire opnemen met viool, bandoneon, cello, piano, contrabas en zang. De cd zal dit jaar uitkomen bij het Zwitserse Prosperolabel.

Serie over Piazzolla

Verder ben ik benaderd door een Argentijnse TV- en filmproducent, die met steun van de Piazzolla-familie het leven van Astor wil verfilmen, niet als documentaire maar fictie. Het wordt een spannend project, waarvan uiteraard onzeker is (in verband met de pandemie) wanneer het filmen kan beginnen. Hoogtepunt eind dit jaar zal zijn de herdenking van honderd jaar Piazzolla bij de Obelisco in het hart van Buenos Aires, waar ik, mede voor de opnames van de serie, zal worden uitgenodigd om op te treden!

Maar ook hier is het zeer de vraag of daar de vele duizenden Argentijnen hun liefde voor de maestro zullen kunnen betuigen…

Ongehoorde muziek

Zodra het weer mogelijk is, ga ik optreden met mijn soloprogramma Ongehoorde Muziek, waarin ik vanwege dit bijzondere Piazzolla-jaar een aantal van zijn bandoneonsolo’s zal opnemen.

Ik wens jullie allen een heerlijk Piazzollajaar toe!

Carel

Speellijst 100 jaar Piazzolla

Meer lezen over Astor

Voor wie geïnteresseerd is om meer te weten over Astor’s leven, kan ik jullie van harte de volgende biografieën aanraden: 

‘Astor’ (Biografías y memorias) – door zijn dochter Diana Piazzolla, uitgeverij Emecé, Buenos Aires, 1987

Astor Piazzolla A Memoir

‘Astor Piazzolla, A manera de memorias’ – door journalist Natalio Gorín, Uitgeverij Atlantida, Buenos Aires, 1990. Dit boek is inmiddels vertaald in het Engels en uitgegeven onder de titel ‘Astor Piazzolla, A memoir’ door Amadeus Press, Portland, Oregon, 2001 (nog te koop, wel levertijd).

‘Piazzolla, Loco, loco, loco’ – door Oscar López Ruíz, gitarist van Astor’s beroemde Quinteto. Ondertitel is: ’25 años de laburo y jodas conviviendo con un genio’, ofwel: ’25 jaar werken en grappen maken, samenlevend met een genie’. Uitgeverij Ediciones de la Urraca, Buenos Aires, 1994

‘Astor Piazzolla, su vida y su música’ – door antropologe María Susana Azzi en geschiedkundige Simon Collier, uitgegeven door Librerías Yenni, Buenos Aires, 2002. Ook verschenen in het Engels onder de titel ‘Le Grand Tango. The life and Music of Astor Piazzolla’, uitgeverij Oxford University Press, New York, 2002