In Memoriam: Juan José Mosalini

In memoriam: Juan José Mosalini

Vrijdag 27 mei 2022 overleed de grote bandoneonist en componist Juan José Mosalini, op 78-jarige leeftijd.

Als zoon en kleinzoon van bandoneonisten werd hij de beroemdste telg van de familie Mosalini. Hij speelde bij de beroemdste tango-orkesten van Buenos Aires, zoals van Pugliese en Salgán.

Toen hij al een grote naam had in Argentinië, week hij tijdens de dictatuur uit naar Parijs, waar hij samen met pianist/componist Gustavo Beytelmann één van de belangrijkste avantgarde musici werd van de tango.

Zijn solo album ‘Don Bandoneón’ uit 1979 deed in mij de grote liefde voor de bandoneon ontwaken. Begin jaren ’90 heb ik les van hem gehad op het Conservatoire Edgar Varèse in Parijs, waar hij een bandoneonschool had opgericht. In de volgende jaren kwam hij ook lesgeven op onze eigen Vakgroep Argentijnse Tango aan het Rotterdams Conservatorium. Hij legde een magische klank in zijn bandoneon; ik schreef voor hem een milonga, getiteld ‘El duende de tu son’ (‘Het mysterie van je klank’). Hij heeft met zijn inspirerende spel in vele ensembles en orkesten een onuitwisbaar stempel gedrukt op de tangocultuur in Europa, waarvoor we hem zeer dankbaar zijn.

We zullen hem erg missen. Ik wens zijn familie veel sterkte, en met name zijn zoon, bandoneonist Juanjo Mosalini.

Carel Kraayenhof

https://www.pagina12.com.ar/424952-murio-juan-jose-mosalini-referente-del-bandoneon-y-del-tango