Juan Carlos Tajes 1946-2023

Deze week namen we afscheid van Juan Carlos Tajes, bij zijn naasten bekend als Juancho. Hij was meer dan alleen een collega; we deelden het podium toen ik net een week bandoneon speelde. Samen met pianist Piet Capello traden we op in het Centro José Marti, een cultureel centrum voor Zuid-Amerika, opgericht door Gerardo Neugovsen. Dankzij Gerardo ontving ik mijn allereerste bandoneon uit Buenos Aires.

In het voorjaar van 1985 werd ons trio uitgebreid met gitarist Luís Granados en vormden we Tango Cuatro. Een hoogtepunt was ons optreden in het voorprogramma van tangolegende Osvaldo Pugliese tijdens het internationale tangofestival in de Meervaart te Amsterdam. We tourden met de Boulevard of Broken Dreams door Nederland, Antwerpen, Hamburg en zelfs Montréal, Canada.

Mijn allereerste reis naar Buenos Aires en Montevideo in 1987 maakte ik met Juan, zijn dochter Ximena en filmmaker Leendert Pot. We traden op met een tangotrio, waarbij Juan tangoteksten zong en declameerde.

Juan was meer dan een tangozanger; hij was dichter, acteur, regisseur, maskermaker (Commedia dell’arte) – was er iets wat hij niet deed? Hij had zelfs een galerieruimte voor zijn huis aan de Warmoesstraat, waar hij veel Amsterdammers en toeristen ontmoette.

Later werkten we samen aan de productie El Arte del Tango in Theater Carré, en Juan was zelfs gastzanger bij Sexteto Canyengue.

Recent werd Juan ziek, maar hij bleef tot het einde toe die vrolijke levensgenieter die iedereen kende, liefdevol verzorgd door zijn geliefde Arie.

Amsterdam voelt nu leeg zonder jou, Juancho. We zullen je enorm missen.

Met warme groeten, Carel